W okresie letnim i jesiennym, z ziemi należy wykopać cebule kwiatowe zasadzone na wiosnę. Dzięki temu przetrwają one do następnego roku i będzie można je wykorzystać do ponownego zasadzenia. Jeśli cebule kwiatowe mają zakwitnąć na wiosnę, trzeba pamiętać o odpowiednich zasadach ich przechowywania.
Jak przechowywać cebule kwiatowe?
Delikatnie wykopane z ziemi cebule kwiatowe należy dokładnie przejrzeć i odrzucić te, które posiadają oznaki chorób. Następnie trzeba je ułożyć cienką warstwą w skrzynce (najlepiej drewnianej) i umieścić na kilka dni w wentylowanym pomieszczeniu wolnym od słońca. Gdy cebule kwiatów zostaną już osuszone, należy je dokładnie oczyścić i zapewnić im odpowiednie pomieszczenie do przechowywania przez okres zimowy. Powinno to być pomieszczenie z dostępem do powietrza, pozbawione groźnej dla cebulek kwiatowych wilgoci. Najlepiej żeby temperatura powietrza w takim pomieszczeniu, w zależności od gatunku rośliny, znajdowała się w przedziale pomiędzy 5, a 15 stopniami Celsjusza dlatego warto jest unikać piwnic, w których jest zbyt niska temperatura i wilgoć oraz strychów, które mają tendencję do zbytniego nagrzewania się. Najlepiej do tego nadają się altany, szopy lub domowe spiżarnie.